Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na degustację whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni; piątek, 26 maja 2023 r. (18:00). Degustacja whisky pozwoli poczuć pasję, którą zaraziło się już miliony osób na całym świecie! Podczas 2-godzinnego spotkania poznają Państwo historię whisky, procesy i regiony jej produkcji, podział gatunkowy i jakościowy (whisky single malt a whisky blended), metody przechowywania i sposób serwowania. Prowadzący w sposób przystępny zaznajamia słuchaczy z tematyką degustacji, a następnie zachęca uczestników do aktywnego brania w niej udziału i zadawania pytań. W trakcie degustacji korzystamy z zestawu próbek zapachowych Le Nez du Whisky /Jean Lenoir/ obejmującego pełne spectrum aromatów występujących w whisky. Wszak whisky to cała gama nut: kwiatowych, owocowych, przypraw, tostów, drewna, winne, fenoli, torfu i morza... WARTO poczuć różnicę!
The Chita Single Grain Japanese Whisky
Whisky leżakuje w trzech rodzajach beczek dębowych: po bourbonie, sherry i hiszpańskim czerwonym winie wytrawnym. To zestawienie zaowocowało wyjątkowo łagodnym i harmonijnym charakterem trunku, który master blender Suntory – Shinji Fukuyo, nazwał „spokojem japońskiej whisky”.
The San-in Blended Japanese Whisky
Aromat tej whisky jest łagodny; wyczuwamy morele, nektarynki, pomarańcze, wanilię, brązowy cukier, szczyptę pieprzu cytrynowego i imbiru i ślad dębu w tle. W smaku: wanilia, syrop złocisty, mleczne krówki, jabłka, gruszki, melon spadziowy, kandyzowane skórki cytrusów, kandyzowany imbir i dąb. Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, karmelu, duszonych jabłek i gruszek, skórki pomarańczowej i śladem dębu.
Kanekou Okinawa Whisky
Kupaż trzech rodzajów whisky – single malt, whisky pszenicznej oraz ryżowej (Ryukyu). Dwie pierwsze starzone były przez okres trzech lat w dębie amerykańskim, zaś Ryukyu przez osiem lat w beczkach po sherry (ta ostatnia odbywa maturację wyłącznie w subtropikalnym klimacie Okinawy). W 2021 roku Kanekou Okinawa Whisky zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition w San Francisco.
Nikka Black Deep Blend Japanese Whisky
Whisky, która została wprowadzona na rynek w 1965 roku jako blend premium Nikka, wykorzystuje wykorzystuje słód dojrzewający w nowych dębowych beczkach. Gładka i elegancka, torfowa ale z nutami kwiatowymi i lekką słodyczą dębu i wanilii.
ZAPRASZAMY! Wymagana jest rezerwacja / zakup biletu wstępu.
Polecamy również koncert zespołu My Way (godz. 20:00, 20 zł/ os.) !
© 2023 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl