|
Karta whisky |
Stewart’s Finest
Blended Scotch Whisky
Producent: Stewart’s Finest (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 40%
Dobrej jakości mieszana szkocka whisky o bogatych aromatach miodu, ciemnej czekolady i mandarynek. W ustach gładka, o dobrze zbalansowanym smaku. Posiada wyraźne elementy stylu single malts ze Speyside.
10 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Evan Williams
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Producent: Heaven Hill Distillery (USA)
Zawartość alkoholu: 43%
Evan Williams to druga najbardziej popularna marka burbona pod kątem sprzedaży na świecie. Jego formuła wymienia 75% kukurydzy, 13% żyta i 12% słodowanego jęczmienia; dojrzewanie od 5 do 7 lat w dębowych beczkach. Efekt: trunek łagodny w smaku z głęboką wanilią, karmelem i miętą, nuty dębu, nieco pieprzu i cynamonu. Finisz: średniej długości, pikantny.
12 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Tamnavulin Double Cask
Speyside Single Malt Scotch Whisky
Producent: Whyte & Mackay (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 40%
Double Cask to whisky starzona w beczkach z białego amerykańskiego dębu i finiszowana przez niedługi okres w beczkach po sherry. Aromat łagodny, miód, mus czekoladowy, karmel, toffi, prażone migdały, pieczone jabłka, ślady marcepanu i dębu. W smaku dodatkowo herbatniki w czekoladzie, gruszki, brzoskwinie, cynamon, szczypta pieprzu i imbiru plus lekka goryczka dębu.
13 zł / 40 ml
|
|
Karta whisky |
Talisker 10-letni
Skye Single Malt Whisky
Producent: Diageo (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 45,8%
Talisker jest najstarszą destylarnią na wyspie Skye, której charakter wiernie odzwierciedla nadmorskie pochodzenie. Świetny malt dla początkujących amatorów whisky dymnych. Charakterystyczny, intensywny, słodko - dymny smak z nutami pieprzu oraz soli plus niespotykane stężenie alkoholu – 45,8% - Talisker jest jedną z najczęściej nagradzanych szkockich whisky single malt na świecie.
19 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Woodford Reserve
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Producent: Woodford Reserve Distillery (USA)
Zawartość alkoholu: 43,2%
Unikalna mieszanka zbóż z wysoką zawartością żyta, wapienna woda głębinowa, dłuższy niż przy jakimkolwiek innym bourbonie okres fermentacji oraz potrójna destylacja w miedzianych alembikach - wszystko to składa się na doskonale zbalansowany smak whiskey z Kentucky; powstaje bursztynowy trunek z bogatymi nutami ciemnych owoców, karmelu, wyraźnego w smaku miodu, czekolady i dębu. Zapach: bogaty w suszone owoce, z odrobiną mięty i pomarańczy, z delikatną nutą kakao, wanilii i tytoniu. Długi, delikatny, kremowy finisz, z utrzymującymi się nutami miodu oraz jabłka.
19 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Tullibardine 500 Sherry Finish
Highland Single Malt Scotch Whisky
Producent: Picard Vins & Spiritueux (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 43%
Single malt po podstawowej maturacji w świeżych beczkach po bourbonie nabierał krasy w 500-litrowych beczkach po sherry Pedro Ximénez. Zapach charakteryzuje się aromatami brązowego cukru,
jabłek w toffee i fig, a także wanilii, migdałów i dżemu truskawkowego. Świetne i dobrze skomponowane połączenie owoców, mlecznej czekolady i orzechów, a także miodu z nutą pikanterii.
Finisz dość długi; gorzka czekolada, gorzkie pomarańcze, pieprz i goździki.
20 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Jura 10-letnia
Single Malt Scotch Whisky
Producent: Whyte & Mackay (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 40%
10-letnia whisky single malt od ponad 30 lat produkowana na Wyspie Jeleni. Przyjemny zapach z nutami jęczmienia w miodzie i brzoskwini, z odrobiną pachnącego drzewnego dymu. Smak najpierw oleisty i delikatnie korzenny, później akcenty wanilii i rodzynek w czekoladzie. W finiszu elegancki posmak mielonej kawy w oparach dymnych.
20 zł / 40 ml
|
|
Karta whisky |
Nomad Outland Whisky
Sherry Cask Finish
Producent: González Byass (Hiszpania, Szkocja)
Zawartość alkoholu: 41,3%
Mieszanka klasy premium stworzona z 25 różnych whisky słodowych i pięciu whisky zbożowych. Wszystkie one dojrzewały już od 5–8 lat, by połączone leżakowały kolejne 3 lata w beczkach po sherry Oloroso. Na koniec mieszanka wysyłana jest do winiarni Nomad w Jerez. Tam dojrzewa 12 miesięcy w beczkach, w których wcześniej leżakowała sherry Pedro Ximénez. To wyjątkowa metoda, która czyni Nomad Outland Whisky unikalną. Autorami blendu są Antonio Flores i Richard Patterson.
26 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Woodford Reserve Double Oaked
Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Producent: Woodford Reserve Distillery (USA)
Zawartość alkoholu: 43,2%
Zmodyfikowana wersja Woodford Reserve; Po 7-letnim leżakowaniu w beczkach przelewana jest do tostowanych, a następnie opalanych beczek. Powtórna maturacja nadaje tej doskonałej whiskey piękny, ciemny i całkowicie naturalny kolor oraz głęboki, złagodzony smak. W aromacie wyczuwalne są nuty dojrzałych leśnych owoców, karmelu, ciemnej czekolady i marcepanu. W smaku intensywna wanilia doskonale łączy się z akcentami karmelizowanych orzechów, jabłek i przypraw korzennych. Długi i kremowy finisz z dodatkiem jabłek z miodem.
28 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
Jura 12-letnia
Single Malt Scotch Whisky
Producent: Whyte & Mackay (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 40%
Nowoczesna whisky w klasycznym stylu. Dojrzewa 12 lat. Zachwyca bogatą, dymną słodyczą sherry. Aromat: owocowo-słodki, wanilia, karmel, brzoskwinie, pomarańcze, owoce kandyzowane, rodzynki, trochę siana i dębu i odległa nutka dymna. Smak: płatki śniadaniowe z miodem, wanilia, mleczna czekolada, kandyzowana skórka pomarańczowa, pieczone jabłka, orzechy włoskie i subtelna goryczka dębu. Finisz z nutami owocowej słodyczy, solonych orzeszków, szczyptą pieprzu i dębu.
28 zł / 40 ml.
|
|
Karta whisky |
The Dalmore 12-letnia
Single Malt Scotch Whisky
Producent: Whyte & Mackay (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 40%
Single malt: dojrzewała przez 9 lat w beczkach po burbonie, przez kolejne w beczkach po 30-letnim sherry. Aromaty cytrusowe, czekolady i przypraw. W ustach mocno wyczuwalne cytrusy i nuty sherry Oloroso i wanilii. W końcówce palona kawa i czekolada.
28 zł / 40 ml
|
|
Karta whisky |
Lagavulin 8-letni
Islay Single Malt Scotch Whisky
Producent: Diageo (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 48%
Pozycja obowiązkowa dla fanów marki i wyspy Islay. Komponowana z destylatów starzonych w ponownie napełnianych beczkach po bourbonie i zabutelkowana z mocą 48%, pełna, bardzo wyrafinowana z nutami węgla, mięty, ciemnej czekolady i słodkich, dymnych smaków. Zapach nie zdradza torfowego charakteru trunku ale kubki smakowe wita ogrom torfowego dymu, wędzonki, popiołu i białego pieprzu plus akcenty wanilii i dębu. Finisz jest długi i wytrawny, pełen soli i pikantnych akcentów, które z czasem ustępują kremowej słodyczy.
52 zł / 40 ml
|
|
Karta whisky |
Lagavulin 16-letni
Islay Single Malt Scotch Whisky
Producent: Diageo (Szkocja)
Zawartość alkoholu: 43%
Potężnie dymna, powszechnie poważana whisky z Islay. Aromat: bardzo bogaty, lekko oleisty, torfowy dym, morskie wodorosty, gorzka czekolada, toffi, suszone śliwki, jabłka, skórka pomarańczowa, prażone migdały, grzanka z masłem i dąb. Smak: złożony, lekkie nuty sherry, migdały prażone w miodzie, gorzka czekolada, słone karmelki, suszone śliwki i figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, pieprz i kłęby torfowego dymu. Finisz: długi i potężny, susz owocowy, torfowy dym, nuty kakao i pieprzu. Ikona w świecie whisky.
63 zł / 40 ml
|