preloader

REZERWACJA ON-LINE

  Przyjazd
  Wyjazd
1 noc
Wyczyść
Wybierz date przyjazdu

Degustacja whiskey - odkrywamy świat Burbonów



Pierwsza w Nowym 2024 Roku degustacja "wody życia" w urokliwej Piwniczce Hrabiego Folwarku Stara Winiarnia poświęcona była Bourbonom, lub jak ktoś woli - burbonom. Whiskey produkowana w Stanach Zjednoczonych jest czymś odmiennym w stosunku do tradycyjnie wytwarzanej "szkockiej". Podczas dwugodzinnego spotkania prowadzący przedstawił ciekawą historię i teraźniejszość amerykańskiej odmiany whisky.


Uczestnicy w trakcie degustacyjnej części imprezy wskazali swoje typy, były to tym razem dwa trunki: Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey oraz 101 Kentucky Straight Bourbon



Kentucky Straight Bourbon Whiskey oferuje doskonale zrównoważony smak z ponad dwustoma wyczuwalnymi nutami. O jej jakości świadczą liczne nagrody i wyróżnienia. W 1995 roku Woodford Reserve Distillery została też oficjalnie wpisana przez rząd USA i na listę National Register of Historic Places.
Doskonale zbalansowany smak Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey składa się z ponad dwustu wyczuwalnych nut: od mocnego zboża i drewna, po słodkie aromaty przypraw, owoców i kwiatów. Wykorzystanie świeżych beczek wykonanych z amerykańskiego dębu powoduje, że Woodford Reserve ma mocny i bogaty aromat suszonych owoców z gładkim, pełnym finiszem. Tę bourbon whiskey charakteryzuje przejrzysta, miodowo-bursztynowa barwa.



101 Kentucky Straight Bourbon powstaje według receptury: 75% kukurydzy, 13% żyta i 12% słodowanego jęczmienia, jest butelkowany z mocą 50,5%. Używana podczas produkcji duża zawartość żyta w recepturach sprawia, że Bourbon ten jest mniej słodki oraz ma bardziej wyrazisty i pikantny finisz. Zwłaszcza jeśli porówna się ten produkt z innymi przedstawicielami gatunku, takimi jak Jim Beam czy Woodford. Spirytus otrzymywany w procesie podwójnej destylacji ma zawartość alkoholu 62,5%, dzięki czemu jest niezwykle bogatym w aromaty i smak. Produkt ten leżakuje od 6 lat do 8 lat w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego, wypalanych do najwyższego, czwartego stopnia, tzw. alligator char.

Oprócz wyróżnionych w spotkaniu degustacyjnym brały udział jeszcze Woodford Reserve Double Oaked Bourbon (to zmodyfikowana wersja Woodford Reserve) oraz  Bourbon Blanton’s Gold Edition Single Barrel. Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkania z whisky, whiskey oraz z winem - imprezariusz zawsze na stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.

Newsletter

Powiadamiaj mnie o nowych pakietach i nowościach.

© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.

Design by : LEMONPIXEL.pl  /  Booking by: HOTRES.pl