W mroźne, styczniowe popołudnie zaprosiliśmy miłośników "szkockiej" na kolejne z cyklicznych spotkań degustacyjnych z "wodą życia".
Wśród whisky single malt uznanie zyskała Glen Moray Elgin Classic Peated Single Malt Scotch Whisky - dymno-torfowa wersja whisky bez oznaczenia wieku, która debiutowała w 2015 roku. Whisky wydestylowano ze słodu o koncentracji związków fenolu 14 ppm i starzono w beczkach po bourbonie. W smaku delikatny dymek, wanilia, toffi, wata cukrowa, pieczone jabłka i śliwki, subtelne tony korzenne i dębowe.
Wśród blendów nasi Goście wskazali na Nomad Outland Whisky – szkocko-hiszpański koktajl, który niejedno podniebienie już zauroczył :)
W formule Nomada znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i sześć whisky zbożowych, wszystkie z regionów Speyside i Higlands, starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry oloroso, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).
Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkania degustacyjne z winem i whisky, ich wykaz znajdą Państwo na naszej stronie www.
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl