Degustacja była niejako wstępem do wspaniałego koncertu, pełnego pozytywnego brzmienia naładowanych rock'n'rollem gitar występu zespołu ALERGEN na scenie Muzycznego Folwarku.
Degustowaliśmy:
Antiquary 12YO Blended Scotch Whisky
Nietuzinkowa szkocka whisky zamknięta w równie wyjątkowej butelce. Whisky ta skomponowana jest z 30 różnych destylatów słodowych i zbożowych, głównie z regionu Speyside oraz znanej i cenionej gorzelni Tomatin. Najmłodsze destylaty zastosowane do produkcji tej whisky dojrzewały w dębowych beczkach przez minimum 12 lat, zaś wyjątkową głębie smaku uzyskano dzięki wykorzystaniu aż w 45% destylatów jęczmiennych. Whisky charakteryzuje się bogatą kompozycją aromatów cytrusowych, słodkiego toffi, słodu jęczmiennego, miodu w tle nuty ziemiste, torfowe. W ustach whisky jest dobrze zbalansowana, delikatna z nutami dębu, miodu oraz jęczmienia.
Whyte&Mackay 13 Years Old Blended Scotch Whisky
Po 12 latach dojrzewania, Master Blender, Richard Paterson z firmy Whyte & Mackay łączy wybrane whisky i po przelaniu do beczek po sherry pozwala im leżakować kolejny rok. Whisky Whyte & Mackay 13 Years Old to unikalny, elegancki blend z pełnym, gładkim i bogatym bukietem pełnym delikatnych kremowych aromatów z nutami owoców cytrusowych i beczek po sherry. Whisky zdobyła złoty medal na International Wines & Spirits Competition w 2012 roku.
Claymore Blended Scotch Whisky
Claymore Blended to szkocka whisky typu blended z regionu Highland. Mieszanka użyta do produkcji tej whisky dojrzewa w beczce 4-5 lat. Po wlaniu do szklanki ucieka złożona różnorodność zapachów. Wyjątkowo owocowe i ziemiste odcienie można dostrzec w towarzystwie popiołu i słodu. Jest idealna dla początkujących, jednak z pewnością docenią ją również koneserzy. Słodka nuta mlecznej czekolady, kremowy karmel i lekka goryczka ziaren kawy sprawiają, że ta whisky jest bardzo przyjemna.
Nikka Whisky From The Barrel
Głównym walorem tej Whisky jest kompozycja miękkich, łagodnych Single Maltów z Miyagiko z bogatymi i ciężkimi, męskimi nutami Yoichi. Nikka from te Barrel dojrzewa w beczkach po Bourbonie i jest idealnym przykładem stylu dobrze wyważonych japońskich Whisky. W nosie aromaty kwiatowe i owocowe, z nutami torfu i dymu. W ustach lekko pieprzna, z posmakiem dębu, wanilii i kandyzowanych pomarańczy. Nie jest filtrowana na zimno.
oraz, jak się okazało, zwycięzcę degustacyjnego pojedynku:
Edradour 10YO
Whisky Edradour 10YO wytwarzana jest w najmniejszej szkockiej destylarni. O subtelnych migdałowych aromatach z nutą suszonych owoców. Na podniebieniu wyczujemy głównie marcepan z delikatną orzechową goryczką. Finisz gorzkawy, torfowy.
Zapraszamy na kolejne degustacyjne spotkania, imprezariusz zawsze na stronie: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl