preloader

REZERWACJA ON-LINE

  Przyjazd
  Wyjazd
1 noc
Wyczyść
Wybierz date przyjazdu

| Degustacja Whisky przed koncertem SZPAL'a

W piękne, złotojesienne popołudnie mogliśmy degustować przednie whisky z różnych regionów świata. Oprócz klasycznej szkockiej w degustacyjne szranki stanęły whisky z USA oraz tak egzotycznych dla tego trunku krajów, jak Hiszpania i Indie...

Zdania uczestników degustacji były mocno podzielone, ranking wg jednej części naszych gości:

1. NOMAD OUTLAND WHISKY (Szkocja/Hiszpania)
Nomad Outland Whisky debiutowała w 2014 roku i reprezentuje nową generację szkockich blendów. Jest to kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i pięć whisky zbożowych. starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry oloroso, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie  może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).

2. PAUL JOHN BRILLANCE SINGLE MALT (Indie)
John Distilleries Ltd produkuje blended whisky od 1992 roku oraz malt whisky od 2008. O ile blendy nie spełniają norm Unii Europejskiej zastrzeżonych dla whisky (są zestawiane na bazie melasy cukrowej), single malty, które trafiły na stary kontynent w 2012 roku zyskały sporo zwolenników. Destylowane są z uprawianego u podnóża Himalajów jęczmienia i starzone w podziemnym, klimatyzowanym magazynie oraz standardowym, naziemnym. Paul John Brilliance to propozycja firmy z początku 2013 roku, whisky nietorfowa, wydestylowana z 6-rzędowego jęczmienia i starzona od 3 do 5 lat w beczkach po bourbonie.

Co ciekawe, inni faworyzowali rywali:

1. Whyte&Mackay 13 Years Old Blended Scotch Whisky
Po 12 latach dojrzewania, Master Blender, Richard Paterson z firmy Whyte & Mackay łączy wybrane whisky i po przelaniu do beczek po sherry pozwala im leżakować kolejny rok. Whisky Whyte & Mackay 13 Years Old to unikalny, elegancki blend z pełnym, gładkim i bogatym bukietem pełnym delikatnych kremowych aromatów z nutami owoców cytrusowych i beczek po sherry. Whisky zdobyła złoty medal na International Wines & Spirits Competition w 2012 roku.

2. BLANTON`S ORIGINAL SINGLE BARREL (USA)
Bourbon ten był kiedyś przeznaczony tylko dla najważniejszych dygnitarzy i przyjaciół pułkownika Blantons’a. Dziś wyznaczając standardy bourbona Single Barrel dostępny jest dla wszystkich koneserów na świecie. Leżakuje pomiędzy 6-8 lat i jest butelkowany z mocą 46,5%.

Jak widać, konkurencja była mocna :) Degustowano również JURA Diurach’s Own 16YO Single Malt Scotch Whisky.
Po 14 latach spędzonych w beczkach z białego amerykańskiego dębu destylaty przelewane są do beczek po sherry Amoroso Oloroso na kolejne dwa lata.  Diurach’s Own zdobył kilka prestiżowych nagród i wyróżnień, w tym srebrny medal podczas International Wine & Spirits Competition w 2014 roku.


Zapraszamy na kolejne degustacje wina i whisky w zabytkowym Folwarku Stara Winiarnia!

Newsletter

Powiadamiaj mnie o nowych pakietach i nowościach.

© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.

Design by : LEMONPIXEL.pl  /  Booking by: HOTRES.pl