W piękne październikowe popołudnie w naszej Piwniczce miała miejsce kolejna z cyklicznych degustacja whisky.
Wśród degustowanych trunków znalazły się:
Ardbeg Ten Islay Single Malt
Uchodząca za najbardziej torfową spośród wszystkich szkockich whisky, Ardbeg jest pełna aromatów ogniskowego dymu, paleniska, smoły oraz gorącego asfaltu. W tle pojawiają się nuty morskiego powietrza. W smaku wyczuwalny jest intensywny dym przełamany słodyczą wanilii i rodzynek z delikatnym posmakiem wysuszonej trawy. Finisz jest wyrazisty i rozgrzewający. Posmak torfu na długo pozostaje w pamięci.
Jura 10 YO
Whisky starzona w beczkach z białego amerykańskiego dębu i finiszowana w beczkach po sherry Oloroso.
Aromat: : miękki, płatki zbożowe z miodem, cytryny, pomarańcze, brzoskwinie, siano, ślad poszycia leśnego, wanilia, karmel i odległa nutka dymna.
Smak: słodkie płatki zbożowe, jabłka, toffi, wanilia, karmel, solone orzeszki, szczypta pieprzu i delikatna goryczka dębu.
Finisz: średnio długi, słodowy, z nutami pieprzu, siana, wanilii, dębu i odległym śladem dymu.
Nomad Outland Whisky
Kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 maltów i 6 whisky grain starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).
Nikka Taketsuru Pure Malt
Whisky nosi imię Masataki Taketsuru, założyciela firmy i jednego z dwóch pionierów japońskiej whisky i jest kupażem single maltów z własnych destylarni Nikka i Miyagikyo. W 2015 roku, wobec braku wystarczającej ilości odpowiednich zapasów magazynowych Nikka zmuszona była do czasowego wycofania z podstawowej oferty wszystkich wiekowych edycji Taketsuru pozostawiając w niej jedynie prezentowaną tu wersję non-age-statement.
Hatozaki Japanese Blended Whisky
W whisky znajdziemy zarówno whisky japońskie, jak i importowane starzone w beczkach z dębu amerykańskiego, europejskiego i japońskiego Mizunara nawet do 12 lat. Amerykański importer Hatozaki, Niche Import Company twierdzi, że zawartość malt whisky w blendzie wynosi co najmniej 40%.
Uczestnicy degustacji wskazali na Nikka Taketsuru Pure Malt oraz Nomad Outland Whisky jako te whisky, które najbardziej przypadły im do gustu. ZAPRASZAMY na kolejne spotkania z whisky i winem w Starej Winiarni!
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl