Czy degustacja whisky może być atrakcją wieczoru kawalerskiego? Oczywiście :) W minioną sobotę nasza piwniczka gościła grupę przyjaciół, którzy zrobili wspaniały prezent swemu koledze - właśnie w ramach wieczoru kawalerskiego.
W degustacyjne szranki stanęło pięć znamienitych trunków:
Nomad Outland Whisky - kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, w formule której znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i sześć whisky zbożowych, wszystkie z regionów Speyside i Higlands, starzonych od 5 do 8 lat.
The Talisman Blended Scotch Whisky - mieszanka destylatów słodowych i zbożowych starzonych od 4 do 8 lat, której sercem jest Tomatin uzupełniony kilkunastoma maltami, głównie z regionu Speyside.
Nikka From The Barrel - whisky zestawiona z destylatów słodowych i zbożowych o różnym stylu pochodzących głównie z gorzelni Yoichi i Miyagikyo z domieszką Ben Nevisa, którego właścicielem jest również Nikka Distilling Co. Po zakończeniu procesu kupażowania gotowy blend zlewany jest do beczek ponownego napełnienia na okres od 3 do 6 miesięcy.
Jura 12 YO - whisky z "wyspy jeleni" starzona w beczkach z białego amerykańskiego dębu i finiszowana w beczkach po sherry Oloroso.
Fettercairn 12 YO Highland Single Malt Scotch Whisky - wydestylowana w 2008 roku, starzona w beczkach wielokrotnego napełnienia, finiszowana w dwóch beczkach po winie. W 2020 roku ich zawartość przełożyła się na 638 butelek, bez filtracji na zimno i z naturalną barwą.
Kto "zwycieżył"? Panowie wskazali na blend
Nomad Outland Whisky - ciepły, elegancki, wyrafinowany i gładki - hiszpańsko-szkocki koktajl. Wśród
single maltów palmę pierwszeństwa dzierżył
Fettercairn 12 YO - w aromacie łagodny, owocowy, z nutą ziół i dębu, w smaku delikatny, z wyczuwalną skórką pomarańczową, jabłkiem, nawet budyniem waniliowym (!), imbirem i goździkami, na finiszu z nutami wanilii, toffi, letnich owoców, imbiru, dębu i listkiem mięty. A więc elegancja i łagodność :)
Dziękujemy za miłą atmosferę podczas tej klimatycznej degustacji: padło mnóstwo bardzo sensownych pytań dotyczących zarówno zasad konsumpcji i degustacji, jak i samego procesu produkcji "wody życia".
Polecamy nasze kolejne spotkania degustacyjne, zarówno te cykliczne, anonsowane na stronie
https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy, jak również specjalne, kameralne - dla dwojga lub większej grupy amatorów whisky, które można zamawiać indywidualnie (np.
https://folwarkstarawiniarnia.pl/pakiety/degustacja-whisky-dla-dwojga,
https://folwarkstarawiniarnia.pl/zrob-prezent).
ZAPRASZAMY!