preloader

REZERWACJA ON-LINE

  Przyjazd
  Wyjazd
1 noc
Wyczyść
Wybierz date przyjazdu

| Degustacja whisky z Islay


Gdybyśmy mieli wskazać najważniejszego single malta końca XX wieku, Lagavulin 16 years old byłby solidnym kandydatem.
Ale po kolei. W jesienne piątkowe popołudnie, tuż przed koncertem zespołu Norman Beaker Trio, zaprosiliśmy naszych miłych Gości na kolejną z cyklicznych degustacji whisky - tym razem pochodzących z Islay.
Islay, wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych, to jeden z sześciu tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky. Każdy szanujący się smakosz szkockiej whisky zna tutejsze destylarnie Laphroaig, Lagavulin i Ardbeg, dalej Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila a może i najmłodsze: Kilchoman oraz Ardnahoe.
W "bratobójczym" starciu podczas naszego degustacyjnego spotkania pojedynkowały się:
Finlaggan Old Reserve Single Malt Scotch Whisky,
Ardbeg TEN Isley Single Malt Scotch Whisky
Caol Ila 12-letnia Single Malt Scotch Whisky
Bowmore 15YO Golden & Elegant
Lagavulin 16-letni "Wielki"

Wygrał ten ostatni. Do 1987 roku, kiedy single malty stanowiły zaledwie 1% sprzedaży szkockiej whisky, standardową wersją Lagavulina była 12 years old 43%. 16-latka debiutowała rok później w pionierskiej serii Classic Malts i natychmiast zdobyła niezwykłą popularność. Whisky starzona jest głównie w beczkach typu hogshead po bourbonie z niewielkim dodatkiem beczek po sherry. Słód używany do jej produkcji pochodzi z Port Ellen. Jęczmień początkowo suszony jest gorącym powietrzem, później lokalnym torfem, aż zawartość związków fenolu osiągnie poziom 35 ppm. W przeszłości Lagavulin trafiał do blendów Johnnie Walker i White Horse, obecnie 98% produkcji butelkowana jest w wersji single malt.

Aromat: bardzo bogaty, lekko oleisty, torfowy dym, morskie wodorosty, gorzka czekolada, toffi, suszone śliwki, jabłka, skórka pomarańczowa, prażone migdały, grzanka z masłem i dąb.
Smak: złożony, lekkie nuty sherry, migdały prażone w miodzie, gorzka czekolada, słone karmelki, suszone śliwki i figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, pieprz i kłęby torfowego dymu.
Finisz: długi i potężny, susz owocowy, torfowy dym, nuty kakao i pieprzu.

“Laga” stała się takim sukcesem, że w obliczu olbrzymiego popytu konieczne było rozpoczęcia pracy na 3 zmiany podobnie jak w przypadku destylarni Caol Ila. Dzisiaj Lagavulin jest sławą wśród whisky dymnych, a whisky Lagavulin 16YO wielu miłośników whisky uważa za najlepszą „podstawkę” na świecie. Niespotykany charakter tej whisky bierze się z silnie aromatycznych wodorostów, olbrzymich pokładów torfu, i niezwykle czystej wody pochodzącej z jezior zasilanych przez strumienie. Woda tych strumieni po drodze przepływa przez prawie 100 wodospadów!

Dziękujemy uczestnikom i zapraszamy na kolejne spotkania z winem i whisky w ramach naszych cuklicznych spotkań - imrezariusz na stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.


 

Newsletter

Powiadamiaj mnie o nowych pakietach i nowościach.

© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.

Design by : LEMONPIXEL.pl  /  Booking by: HOTRES.pl