preloader

REZERWACJA ON-LINE

  Przyjazd
  Wyjazd
1 noc
Wyczyść
Wybierz date przyjazdu

| Degustacja whisky z Japonii



Hatozaki, nazwana imieniem najstarszej japońskiej latarni morskiej, to marka whisky z portfela należącej do rodziny Yonezawa Kaikyō Distillery natomiast Nikka Uisukii Kabushiki Gaisha; (angielska nazwa: Nikka Whisky Distilling Co. Ltd.) to producent japońskiej whisky z siedzibą w Tokio. Posiada dwie destylarnie malt whisky, jedną w Yoichi, Hokkaido (założoną w 1934 r.), a drugą w prefekturze Miyagi, północne Honsiu (założoną w 1969 r.).

Podczas spotkania z japońską whisky degustowaliśmy:

  • Hatozaki Pure Malt

  • Hatozaki Blended

  • Nikka From The Barrel

  • Nikka Taketsuru Pure Malt

  • Nikka Black Deep Blend

Tym razem NIKKA górą! Nasi Goście wskazali swoje typy: Nikka Taketsuru Pure Malt oraz Nikka Black Deep Blend.

Nikka Taketsuru Pure Malt zadebiutował w ofercie Nikka Distilling Company w listopadzie 2000 roku edycją 12 years old.
Niespełna pół roku później dołączyły edycje 17 i 21 years old, które kilkakrotnie zdobędą tytuł najlepszej whisky spoza Szkocji w plebiscycie World Whisky Awards, organizowanym przez redakcję „Whisky Magazine”.

Aromat: owocowo-słodki, śliwki, dżem truskawkowo-rabarbarowy, wanilia, karmel, mleczna czekolada, maślane croissanty i ślad dębu.
Smak: lekki i słodki, cukrzone orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, gruszki, wanilia, cappuccino, nuty cynamonu i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami dojrzałych owoców, wanilii, karmelu, kakao, szczyptą białego pierzu i subtelną goryczką dębu.



Nikka Black to z kolei najpopularniejsza whisky z jej portfela z roczną sprzedażą niemal 3 mln skrzynek. Whisky ta odnotowała dwa debiuty – czerwiec 1956 i wrzesień 1965. O ile oryginalna Black była mieszanką malt whisky i tzw. blending alcohol (destylowany ze wszystkiego, co można destylować i z reguły nie starzony), drugą zestawiono z single malta Yoichi i grain whisky z otwartej w 1964 roku Nishinomiya Distillery. Prezentowana tu wersja Black Deep Blend to kupaż własnych maltów Yoichi i Miyagikyo oraz grain whisky destylowanej w kolumnie Coffeya w Miyagikyo, starzonych głównie w beczkach pierwszego napełnienia.

Aromat: dębowo-floralny, bukiet suchych kwiatów, siano, wanilia, miód, mleczna czekolada i płatki śniadaniowe.
Smak: lekko alkoholowy, wanilia, karmel, toffi, płatki zbożowe z miodem, suszone jabłka i dąb.
Finisz: niezbyt długi, słodowo-dębowy, przedłużenie palety smakowej.



Dziękujemy wszystkim miłym Gościom za udział w spotkaniu, polecamy się na kolejne degustacje wina i whisky!

Newsletter

Powiadamiaj mnie o nowych pakietach i nowościach.

© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.

Design by : LEMONPIXEL.pl  /  Booking by: HOTRES.pl