preloader

REZERWACJA ON-LINE

  Przyjazd
  Wyjazd
1 noc
Wyczyść
Wybierz date przyjazdu

| Degustacja Whisky z Japonii - majówka!



Klub Whisky Folwarku Stara Winiarnia w ostatni majowy weekend zaprosił na degustację whisky z Kraju Kwitnącej Wiśni. Spotkanie okraszone było nie tylko interesującymi informacjami o historii, typologii, procesie produkcji "wody życia", ale i wspomnieniami z podróży do Japonii :) W spotkaniu degustacyjnym uczestniczyły cztery japońskie whisky:

  • The Chita Single Grain Japanese Whisky
  • The San-in Blended Japanese Whisky
  • Kanekou Okinawa Whisky
  • Nikka Black Deep Blend Japanese Whisky

Uczestnicy degustacji wskazali swoje typy: Nikka Black Deep Blend oraz Kanekou Okinawa Whisky.



Nikka Black Deep Blend stanowi wariację wobec podstawowej Nikka Black wydanej po raz pierwszy w 1956 roku; to kupaż własnych maltów Yoichi i Miyagikyo oraz grain whisky destylowanej w kolumnie Coffeya w Miyagikyo, starzonych głównie w beczkach dębowych pierwszego napełnienia. Butelkowana z mocą alkoholu 45% ABV. To bardzo łagodna, zrównoważona whisky; sporo kwiatów, wanilii, dębu, a także owoców (ananas, jabłko, limonka), toffi, miodu, akcentów zbożowych, pikantnych (imbir) i ciut dymnych.

Barwa: złocisty bursztyn z refleksami.
Aromat:  dębowo-floralny, bukiet suchych kwiatów, siano, wanilia, miód, mleczna czekolada i płatki śniadaniowe.
Smak:  lekko alkoholowy, wanilia, karmel, toffi, płatki zbożowe z miodem, suszone jabłka i dąb.
Finisz: niezbyt długi, słodowo-dębowy, przedłużenie palety smakowej



Kanekou Okinawa Whisky
jest kupażem trzech rodzajów whisky – single malt, whisky pszenicznej oraz ryżowej (Ryukyu). Dwie pierwsze starzone były przez okres trzech lat w dębie amerykańskim, zaś Ryukyu przez osiem lat w beczkach po sherry (ta ostatnia odbywa maturację wyłącznie w subtropikalnym klimacie Okinawy). W 2021 roku Kanekou Okinawa Whisky zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition w San Francisco.

Aromat: owocowy, ananasy, pomarańcze, banany, maślany croissant, krem waniliowy, toffi, nuty kandyzowanego imbiru i dębu.
Smak: owocowy, delikatnie mineralny, pomarańcze, mandarynki, babka bananowa, karmel, wanilia, cynamon, imbir, nuty lukrecji i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami owoców tropikalnych, wanilii, karmelu, odrobiną słodkich przypraw i dębu.

Folwark Stara Winiarnia poleca śledzenie strony https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy i wybór dogodnego terminu, aby spotkać się z różnorodnością wina i whisky z całego świata!

Newsletter

Powiadamiaj mnie o nowych pakietach i nowościach.

© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.

Design by : LEMONPIXEL.pl  /  Booking by: HOTRES.pl