Klub Wina Folwarku Stara Winiarnia zaprosił naszych miłych Gości na spotkanie z "wodą życia" z Kraju Kwitnącej Wiśni. Podczas "ostatkowego", 2-godzinnego spotkania można było poznać historię whisky, procesy i regiony jej produkcji, podział gatunkowy i jakościowy (whisky single malt, whisky blended), metody przechowywania i sposób serwowania. Prowadzący w sposób przystępny zaznajomił słuchaczy z tematyką degustacji, a następnie zachęcał uczestników do aktywnego brania w niej udziału i zadawania pytań. Spotkanie upłynęło w miłej atmosferze, nasi Goście wskazali Kanekou Okinawa Whisky jako swojego faworyta!
Kanekou Okinawa Whisky jest kupażem trzech rodzajów whisky – single malt, whisky pszenicznej oraz ryżowej (Ryukyu). Dwie pierwsze starzone były przez okres trzech lat w dębie amerykańskim, zaś Ryukyu przez osiem lat w beczkach po sherry (ta ostatnia odbywa maturację wyłącznie w subtropikalnym klimacie Okinawy). W 2021 roku Kanekou Okinawa Whisky zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition w San Francisco.
Aromat: owocowy, ananasy, pomarańcze, banany, maślany croissant, krem waniliowy, toffi, nuty kandyzowanego imbiru i dębu.
Smak: owocowy, delikatnie mineralny, pomarańcze, mandarynki, babka bananowa, karmel, wanilia, cynamon, imbir, nuty lukrecji i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami owoców tropikalnych, wanilii, karmelu, odrobiną słodkich przypraw i dębu.
Pozostałe degustowane whisky:
Taketsuru Pure Malt
Nikka Black Deep Blend
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky; polecamy nasz imprezariusz: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy.
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl