W kolejnej z cyklicznych degustacji "wody życia" wzięło udział pięć szacownych trunków:
Uchodząca za najbardziej torfową spośród wszystkich szkockich whisky, Ardbeg jest pełna aromatów ogniskowego dymu, paleniska, smoły oraz gorącego asfaltu. W tle pojawiają się nuty morskiego powietrza. W smaku wyczuwalny jest intensywny dym przełamany słodyczą wanilii i rodzynek z delikatnym posmakiem wysuszonej trawy. Finisz jest wyrazisty i rozgrzewający. Posmak torfu na długo pozostaje w pamięci.
Whisky starzona w beczkach z białego amerykańskiego dębu i finiszowana w beczkach po sherry Oloroso.
Aromat: : miękki, płatki zbożowe z miodem, cytryny, pomarańcze, brzoskwinie, siano, wanilia, karmel i odległa nutka dymna.
Smak: słodkie płatki zbożowe, jabłka, toffi, wanilia, karmel, solone orzeszki, szczypta pieprzu i delikatna goryczka dębu.
Finisz: średnio długi, słodowy, z nutami pieprzu, siana, wanilii, dębu i odległym śladem dymu.
Kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 maltów i 6 whisky grain starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).
Whisky nosi imię Masataki Taketsuru, założyciela firmy i jednego z dwóch pionierów japońskiej whisky i jest kupażem single maltów z własnych destylarni Nikka i Miyagikyo. W 2015 roku, wobec braku wystarczającej ilości odpowiednich zapasów magazynowych Nikka zmuszona była do czasowego wycofania z podstawowej oferty wszystkich wiekowych edycji Taketsuru pozostawiając w niej jedynie prezentowaną tu wersję non-age-statement.
W whisky znajdziemy zarówno whisky japońskie, jak i importowane starzone w beczkach z dębu amerykańskiego, europejskiego i japońskiego Mizunara nawet do 12 lat. Amerykański importer Hatozaki, Niche Import Company twierdzi, że zawartość malt whisky w blendzie wynosi co najmniej 40%.
Zdania licznie zgromadzonych Gości - degustatorów były podzielone. W konkurencji whisky single malt potrzebna była dogrywka :) Ostatecznie w pojedynku 10-latków zwyciężył Ardbeg Ten, dystansując minimalnie równie wyspairską w charakterze Jurę. Wśód blendów wskazano za to jednoznacznie na przystępny podniebieniu Nomad. Zapraszamy na kolejne spotkania z winem i whisky w naszej folwarcznej Piwniczce!
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl