Sycylia – Marsala
Przemierzając winne szlaki Europy miłośnicy
Klubu Wina Folwarku Stara Winiarnia dotarli aż na Sycylię. Skojarzenia z mafią dla wielu wydadzą się oczywiste, nas jednak najbardziej fascynowało słynne wino Marsala, produkowane w okolicy miasta o tej samej nazwie.
Marsala to wino o dużej zawartości alkoholu – ok. 18%. Smak przypominający Sherry czy Porto uzyskuje się poprzez zmieszanie wina wytrawnego z alkoholem. Nie jest to wino dla każdego, nam niezbyt przypadła do gustu jego wytrawna wersja.
Wina Marsala mają specyficzną klasyfikację:
Fine – starzone do roku
- Superiore – starzone co najmniej dwa lata
- Superiore Riserva – starzone co najmniej cztery lata
- Vergine e/o Soleras – starzone co najmniej pięć lat
- Vergine e/o Soleras Stravecchio i Vergine e/o Soleras Riserva – starzone co najmniej dziesięć lat
Region ten to najbardziej wysunięta na zachód część Sycylii. Nazwa miasta wywodzi się z arabskiego Marsa el Allah czyli port Allaha. Roślinność jest tutaj inna niż w pozostałych częściach wyspy – bardziej afrykańska. Już w połowie kwietnia temperatura sięga czasem 30 stopni! Kaktusy osiągają rozmiary drzew, a soczyste i pachnące słońcem cytrusy można jeść prosto z krzaka. Zaskoczyło nas to, że w tym klimacie są miejsca, gdzie woda podchodzi do winnic.
Dla smakoszy wina niewątpliwą atrakcją będzie odwiedzenie słynnej kantyny Florio – warto spróbować wytwarzanych tutaj win i zakupić kilka butelek, aby móc delektować się nimi w zaciszu domowym wspominając fantastyczne wakacje na Sycylii.
Erice
Erice to przepiękne położone na szczycie Monte San Giuliano średniowieczne miasteczko z potężnymi murami obronnymi, kamiennymi uliczkami i placykami, uchodzące za jedno z najbardziej urokliwych na Sycylii. O tej porze roku ruch jest tu niewielki, turyści niespiesznie przemierzają malownicze uliczki, zaglądając na podwórka i w okna domów. Tutejsi mieszkańcy najchętniej jeżdżą z Trapani do domu kolejką linową.
Przez zbocza Monte San Giuliano prowadzi Strada del Vino Erice DOC, a na dość długim szlaku znajdują się trzy winnice. Schodząc ze wzgórza Erice szlakiem wzdłuż kolejki linowej mogliśmy podziwiać rozległe uprawy winorośli, wśród których główną białą odmianą jest zibibbo, a czerwoną – nero d’Avola. Poza tym występuje tu wiele typowych dla wyspy odmian takich jak frappato i nerello mascalese.
Erice ma własny mikroklimat. W upalne dni można tu znaleźć orzeźwienie, a gdy jest chłodniej, miasto spowijają chmury.