Pod koniec lipca, Klub Wina Folwarku Stara Winiarnia wybrał się na weekendowe odkrywanie francuskiego regionu Szampanii.
Region ten słynie z produkcji win musujących, nazywanych od nazwy tej krainy szampanem. Nazwa ta została zastrzeżona w 1911.
Szampan jest produkowany przede wszystkim przy użyciu szczepów takich winogron jak pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Dwutlenek węgla tworzy się naturalnie w trakcie dojrzewania szampana w butelkach. Do butelek nalewa się młode i nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach.
W trakcie odkrywania Szampanii, Klub Wina Folwarku Stara Winiarnia odwiedził producentów szampana w regionie niewielkiego miasteczka Buxeuil, w ramach organizowanego raz w roku weekendu degustacji szampana. Wszyscy uczestnicy mieli możliwość spróbowania szampana bezpośrednio od producentów, odwiedzenia piwnic i hal produkcyjnych, bliższego zapoznania się z tajnikami produkcji szampana oraz spróbowania lokalnych wyrobów.