WINIARNIA zaprasza na spotkanie degustacyjne z whisky i whiskey! Sobota, 08 luty 2025 r. (18:00-20:00) - tuż przed koncertem legendarnej Śląskiej Grupy Bluesowej!
Podczas 2-godzinnego spotkania poznają Państwo historię whisky, procesy i regiony jej produkcji, podział gatunkowy i jakościowy (whisky single malt a whisky blended), metody przechowywania i sposób serwowania. Prowadzący w sposób przystępny zaznajamia słuchaczy z tematyką degustacji, a następnie zachęca uczestników do aktywnego brania w niej udziału i zadawania pytań. W trakcie degustacji korzystamy z zestawu próbek zapachowych Le Nez du Whisky /Jean Lenoir/ obejmującego pełne spectrum aromatów występujących w whisky. Wszak whisky to cała gama nut: kwiatowych, owocowych, przypraw, tostów, drewna, winne, fenoli, torfu i morza... WARTO poczuć różnicę! Podczas spotkania będziemy degustować wybrane whisky:
Tenjaku Blended Japanese Whisky
Japońska whisky mieszana stworzona przy wykorzystaniu ziaren słodowanego jęczmienia, żyta i czystej źródlanej wody.
Trunek dojrzewa od 3 do 5 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie
Molly Malone Irish Whiskey
Produkowana rzemieślniczo, w małych partiach irlandzka whisky premium, dojrzewa w beczkach po burbonie. To nadaje jej miękkości i wyczuwalnej słodyczy. Aby dąb nie stłumił charakteru trunku, który w nim dojrzewam, beczki pochodzą "z drugiego użycia" (second fill).
Tullibardine 500 Sherry Finish Highland Single Malt Scotch Whisky
Po podstawowej maturacji w świeżych beczkach po bourbonie nabierała krasy w 500-litrowych beczkach typu butt po sherry Pedro Ximénez. Zabutelkowana w mocy 43% ABV jest świetnym i dobrze skomponowanym połączeniem owoców, mlecznej czekolady i orzechów, a także miodu i delikatnej pikanterii. Trunek może się poszczycić nagrodą w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2014 roku.
Ezra Brooks Kentucky Straight Bourbon
Kukurydza, żyto i jęczmień. Zaczyna się od prawdziwego kwaśnego zacieru z Kentucky, następnie jest starzona w staromodny sposób, filtrowana węglem drzewnym i butelkowana z uczciwą zawartością 45 stopni (90 Proof). Karmel i wanilia z nutą przypraw i czekolady dla gładkiego, ciepłego wykończenia.
ZAPRASZAMY! Spotkanie tylko dla osób pełnoletnich.
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl