preloader

REZERWACJA ON-LINE

Bourbon - amerykańska whiskey!

11 Sty 2025
18:00
Cena od 150 zł

Zarezerwuj online

Burbon albo bourbon to whiskey amerykańska, produkowana od ponad 200 lat na południu USA z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień).  Pierwsze destylarnie w zachodniej Wirginii zakładali osadnicy szkockiego i irlandzkiego pochodzenia, którzy produkowali wczesne burbony w stylu rodzimych whiskey ze swoich ojczyzn.

4 maja 1964 roku Kongres Stanów Zjednoczonych Ameryki ustanowił prawo, według którego aby produkty objęte mogły zostać nazwą bourbon, muszą spełnić następujące warunki:

  •    Musi być robiona na terytorium USA lub na terytoriach zależnych.
      
  •    Zacier zbożowy wykorzystywany do produkcji alkoholu musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy.
     
  •    Po destylacji alkohol nie może zawierać więcej niż 160 proof (80% ABV).
     
  •    Burbon musi być wlany do beczki z mocą zredukowaną do max 125 proof (62.5% ABV).
     
  •    Nie może posiadać żadnych dodatków oprócz wody (żadnych dodatków aromatycznych, smakowych czy barwników).
     
  •    Musi być starzony w nowych, wypalonych od środka beczkach z dębu.
     
  •    Aby alkohol można było nazwać Straight Bourbon Whiskey, ten musi być starzony minimum 2 lata w nowych, wypalanych od środka beczkach z amerykańskiego dębu.

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na spotkanie z bourbonem - w sobotę, 11 stycznia 2025 r. (18:00-20:00). Degustować będziemy:

Bulleit Bourbon Frontier Whiskey
Aromat: przyjemne połączenie wanilii, karmelu, skórki pomarańczowej, wiśni, świeżego żytniego chleba z wyprażoną dębiną i nutką tytoniu.
Smak: silne nuty karmelu, wanilii i prażonej dębiny, a za nimi pieprz, cynamon, trochę imbiru i słodkiej papryki.
Finisz: długi i łagodny, z nutami pieprzu, karmelu, wanilii, wyprażonej dębiny i listkiem mięty.

Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey
Aromat:pikantny z wyraźnymi nutami żyta, czarnego pieprzu, cedru i kory cynamonowej osłodzonej marcepanem. 
Smak: goździki, żyto, mięta, melasa, sorgo, mieszanka miodów, odrobina jabłka i słodu
Finisz: długi, słodko-pikantny

Ezra Brooks Straight Bourbon Whiskey
Aromat: lekki, wanilia, brązowy cukier, prażone orzeszki ziemne, kakao w proszku, odrobina suchych ziół i nadwęglonego dębu. 
Smak: wanilia, prażona kukurydza, karmel, śliwki, jeżyny, orzechy, szczypta pieprzu, nuty skóry i dębu.  
Finisz: średnio długi, łagodny, z nutami wanilii, karmelu, odrobiną korzennych przypraw, orzechów i dębu.

Early Times Old Reserve Kentucky Bourbon Whiskey
Aromat: dość lekki, wanilia, karmel, płatki kukurydziane, czarny pieprz, wiśnie, ślady skóry i dębu.
Smak: słodko-pikantny, karmel, wanilia, mleczna czekolada, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu i trochę dębu w tle.
Finisz: niezbyt długi, z nutami karmelu, wanilii, grillowanej kukurydzy z masłem, pieprzu i dębu. 

 W trakcie spotkania poznamy też historię i teraźniejszość produkcji whiskey, różnice w stosunku do "szkockiej" oraz m.in. na co zwracać uwagę podczas zakupów whiskey. Konieczna rezerwacja miejsc. ZAPRASZAMY!

 



Newsletter

Powiadamiaj mnie o nowych pakietach i nowościach.

© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.

Design by : LEMONPIXEL.pl  /  Booking by: HOTRES.pl