Wyspa Islay to jeden z sześciu tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky. Mekka fanów "wody życia". Czynnych destylarni na wyspie jest tylko kilka, są one jednak uważane przez wielu za kwintesencję "szkockiej". Folwarczny Klub WHISKY zaprasza w piątek, 28 marca 2025 r. (18:00-20:00) na spotkanie z prawdziwie charakterną whisky; pokochaj ją, albo znienawidź, ale nie przejdź obojętnie, nie odmawiaj jej uczuć! Spotkanie wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Islay Mist - The Original Peated Blend
Aromat: delikatny powiew torfowego dymu, zbożowe płatki śniadaniowe, wanilia, brązowy cukier, jabłka, zielone winogrona i przytłumiona nuta ziołowa.
Smak: słodycz owiana dymem, wanilia, toffi, płatki zbożowe, pieczone jabłka, ślady igieł sosnowych i dębu.
Finisz: niezbyt długi, z nutami płatków zbożowych, wanilii, ziół, szczyptą kakao i dębu.
Lagavulin 8 YO Islay Single Malt Scotch Whisky
Aromat: świeży i wyrazisty, wanilia, miód, mleczna czekolada, jabłka, cytryny, ślady jodyny (znaczy... szpital) i morskich wodorostów, nuta pieprzu, niektórzy piszą też o linach cumowniczych.
Smak: słodki i dymny, krem waniliowy, karmel, płatki śniadaniowe, orzechy laskowe w czekoladzie, skórka cytrynowa, szczypta imbiru i pieprzu.
Finisz: niezbyt długi (wiek robi swoje), nieco dymny, połączenie słodyczy owoców i wanilii z pikantnymi nutami pieprzowymi.
Ardbeg TEN Islay Single Malt Scotch Whisky
Aromat: torfowy dym, słodkie owoce, wanilia, toffi, morska bryza, ślad trawy cytrynowej.
Smak: połączenie świeżej owocowej słodyczy z torfowym dymem, nutą espresso, skórką cytrynową i lukrecją.
Finisz: długi i dymny, słodkie płatki śniadaniowe, miód i ślad jodyny.
Laphroaig 10 - Islay Single Malt Scotch Whisky
Aromat: dymno-torfowy, morskie wodorosty, powietrze przesycone jodem, wypalona trawa, jabłka, winogrona, wanilia, ślady pieprzu, dębu i wędzonej ryby.
Smak: fala torfowego dymu, sałatka z morskich wodorostów, ślady smoły i jodyny, płatki śniadaniowe, wanilia, toffi, pieczone jabłka, popiół cygara i dąb.
Finisz: dość długi, dymno-torfowy z dość nieśmiałymi nutami wanilii i karmelu.
Degustacja whisky pozwoli Ci poczuć pasję, którą zaraziło się już miliony osób na całym świecie! Podczas dwugodzinnego spotkania poznają Państwo historię whisky, procesy i regiony jej produkcji, podział gatunkowy i jakościowy (whisky single malt a whisky blended), metody przechowywania i sposób serwowania. Ponadto dowiemy się:
• jak czytać etykiety butelek?
• czym się kierować przy wyborze whisky w sklepie?
• co wpływa na jej smak i aromat?
• co to przedgony i pogony?
• czy wiek ma znaczenie?
• czym się różni bourbon od whisky szkockiej i irlandzkiej?
• czy można pić whisky z colą?
Prowadzący w sposób przystępny zaznajamia słuchaczy z tematyką degustacji, a następnie zachęca uczestników do aktywnego brania w niej udziału i zadawania pytań. ZAPRASZAMY DO REZERWACJI!
© 2025 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl