Klub WHISKY Folwark Stara Winiarnia zaprasza na spotkanie z whisky z Japonii; piątek, 25 stycznia 2025 r. (17:00-19:00).
W degustacji wezmą udział:
Kanekou Okinawa Whisky - kupaż trzech rodzajów whisky – single malt, whisky pszenicznej oraz ryżowej (Ryukyu). Dwie pierwsze starzone były przez okres trzech lat w dębie amerykańskim, zaś Ryukyu przez osiem lat w beczkach po sherry (ta ostatnia odbywa maturację wyłącznie w subtropikalnym klimacie Okinawy). W 2021 roku Kanekou Okinawa Whisky zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition w San Francisco.
Nikka Black Deep - bardzo łagodna, zrównoważona, sporo kwiatów, wanilii, dębu, a także owoców (ananas, jabłko, limonka), toffi, miodu, akcentów zbożowych, pikantnych (imbir). Stworzona z destylatów słodowych (lekko torfowe z gorzelni Yoichi) oraz słodowych i zbożowych (gorzelnia Miyagikyo) leżakowanych w nowych dębowych beczkach.
The Chita Single Grain. Whisky leżakuje w trzech rodzajach beczek dębowych: po bourbonie, sherry i hiszpańskim czerwonym winie wytrawnym. To zestawienie zaowocowało wyjątkowo łagodnym i harmonijnym charakterem trunku, który master blender Suntory – Shinji Fukuyo, nazwał „spokojem japońskiej whisky”.
Hatozaki Japanese Blended Whisky w blendzie figurują zarówno whisky japońskie, jak i importowane, starzone w beczkach z dębu amerykańskiego, europejskiego i japońskiego Mizunara - nawet do 12 lat. Amerykański importer Hatozaki, Niche Import Company twierdzi, że zawartość malt whisky w blendzie wynosi co najmniej 40%.
ZAPRASZAMY! Konieczna rezerwacja / zakup biletu. Spotkanie wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Podczas spotkania poznają Państwo historię whisky, procesy i regiony jej produkcji, podział gatunkowy i jakościowy (whisky single malt a whisky blended), metody przechowywania i sposób serwowania. Prowadzący w sposób przystępny zaznajamia słuchaczy z tematyką degustacji, a następnie zachęca uczestników do aktywnego brania w niej udziału i zadawania pytań. W trakcie degustacji korzystamy z zestawu próbek zapachowych Le Nez du Whisky /Jean Lenoir/ obejmującego pełne spectrum aromatów występujących w whisky. Wszak whisky to cała gama nut: kwiatowych, owocowych, przypraw, tostów, drewna, winne, fenoli, torfu i morza... WARTO poczuć różnicę!
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl