Długi Weekend Czerwcowy za nami :) Jedną z atrakcji przygotowanych dla naszych Gości były Warsztaty Winiarskie z winem z Polski.
Mnóstwo pożytecznej wiedzy o historii i produkcji "napoju bogów" w przystępny, okraszony również humorem sposób, przekazał pasjonat wina, winogrodnik i podróżnik po winnych regionach. Uczestnicy blisko trzygodzinnego spotkania wskazywali swoje preferencje i wytypowali trzy wina, które ich zdaniem zasługiwały na uwagę: Regalio oraz Marcello z Winnicy Goya i Leon Millot z Winnicy Pałac Minoga.
Marcello to wytrawne wino czerwone ze szczepu Marechal Foch. Posiada pełny owocowy aromat zdominowany przez nutę czereśniową i suszonych śliwek. Średnią zawartością tanin sprawia, że wino jest gładkie i łagodne a niska kwasowość powoduje, że możemy odczuwać delikatną słodycz.
Regalio powstało z trzech szczepów winorośli: regent, marechal foch, leon millot. Wyraziste i dobrze zbudowane, łagodne i pełne w smaku. Niska kwasowość pozwala odczuć delikatną słodycz tego wina pomimo, że jest ono wytrawne. Charakterystyczny bukiet wyróżnia się owocami jeżyn, borówki, czereśni, suszonej śliwki. Leżakowało w drzewie dębowym.
Leon Millot z Winnicy Pałac Minoga to czerwone wino wytrawne, o niskiej kwasowości, które było leżakowane min. 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. W nosie pozostaje tytoń, wiśnia, czarna porzeczka i bez.
Dziękujemy Wszystkim uczestnikom spotkania - polecamy kolejne degustacje wina i whisky w Folwarku!
© 2024 Folwark Stara Winiarnia - wszystkie prawa zastrzeżone.
Design by : LEMONPIXEL.pl / Booking by: HOTRES.pl